Project Group: Andreu Estany / Joan Bardy / Paul Greenway
Winter 2019
____________________________________________
"An Extension of the High Line"
A pedestrian walkway inspired by the foundation of human anatomy, The Spine aims to efficiently link the Hudson Yards to Moynihan Train Hall through a structural system based on steel. Extending the High Line in concept but not form, The Spine would feature recreational areas, wooden decking, sustainable gardens and hanging plants.
initial concept renders

concept sketch

connection points map

siting axo


"A Green Link"
Integrated into the design of the structure are periodically cantilevered containers with soil, creating a mosaic of greenery and functional space along the entirety of the pathway. This vision heavily contrasts this part of the city in which vegetation is nearly nonexistent making it an attractive spot for visitors from across the city.
View 1

conceptual render


Structural Logic
The structure of the Spine, similarly to a skeletal system, is composed of two linearly balanced cantilevering spans and by a “Vertebrae” truss bridge between the two. The spans are further supported by a steel “Rib Structure”.
Steel as the main structural material provides lightness and resistance and also guarantees a reduced maintenance cost of the structure. Furthermore this material will be able to withstand the often aggressive environment around the pedestrian bridge.
The hovering bridge manages to avoid any major alterations to the intensive city traffic below: namely the J. Farley US Postal Service loading and unloading area as well as the Go Buses pick up area. In addition, the cantilevered structure acts as visual screen to the aforementioned parking areas for the passer-by and at the same time as a parking roof shelter.
Render Views

other projects

TOP